Dünden Bugüne Kahvenin Tarihi
Kahvenin tarihi ile ilgili bilgiler edinmek üzere keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Eğer yanıtınız evet ise size ufak bir hatırlatmamız olacak. Yazımızı okurken canınız kahve çekebilir, bu nedenle okumaya başlamadan kahvenizi yanınıza almayı unutmayın ve kahvenin yolculuğuna eşlik etmek için arkanıza yaslanın!
Kahvenin tarihi
Pek çok kişinin severek tükettiği bu içeceğin tarihine bir göz atmadan kahve hakkında bir yazıya başlamak mümkün müdür? Sadece ‘kahve’ kelimesi bile başlı başına bir hikâyeyi içinde barındırırken üstelik… Kahve adı, bitkinin yabani olarak yetiştiği ve rivayete göre bu bölgede keşfedildiği söylenen Kaffa’dan mı yoksa güç anlamına gelen ve aynı zamanda şarabın (keyif veren içki anlamında) şiirsel adı olan kawah’tan mı (qahweh) geliyor? Kökeni ne olursa olsun, şüphesiz kahve günümüzde en severek tüketilen içeceklerden biri.
Geçmişte kahve çekirdekleriyle ödeme yapıldığını biliyor muydunuz? Hatta kimi tarihçilere göre kahve petrolden sonra en önemli ticaret aracı olarak görülür. Bugün kimsenin hayır diyemediği kahvenin tarihi ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye ve dünyaya nasıl yayıldığını öğrenmeye ne dersiniz?
Kahve, günümüzde Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi tropikal iklime sahip bölgelerle anılsa da bu yazımızda Etiyopya’da başlayan yolculuğun Yemen’den Anadolu’ya, Venedik’ten tüm dünyaya ilerlemesinden bahsedeceğiz.
Kahvenin keşfi
Söylentilere göre her şey Etiyopya’da bir çobanın, keçilerin yediği kırmızı bir meyveden sonra hareketlendiğini ve bütün gece uyanık kaldığını gözlemlemesiyle başladı. Bunun üzerine, kendisi de aynı meyveyi tükettiğinde daha canlı ve enerjik hissettiğini fark eden çoban durumu çevresindekilere anlatınca kahvenin yolculuğu başlamış oldu. Kahvenin tarihi ile ilgili farklı bilgiler olsa da en sık anlatılan keşif hikayesi Etiyopyalı çoban hikayesidir.
Tabi meyveyi deneyenler acı ve buruk tadı beğenmeyince ateşe atmışlar, kavrulan kahve çekirdeklerinden gelen koku hoşlarına gidince de kahveyi farklı stillerde kavurarak günümüze kadar gelmiş oldu.
Kahve dünyaya yayılıyor
Etiyopya’da keşfedilen kahve hızla dünyaya yayıldı. Türk toplumunun kahveyle tanışması ise Osmanlı’nın topraklarını Yemen’e doğru genişletmesiyle hızlandı. Yemen valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a hediye olarak sunmasıyla Osmanlı saray mutfağı kahveyle tanıştı. Dönemin elit kesimlerinin tükettiği kahve zamanla evlere kadar ulaştı. Venedikli tüccarların İstanbul’da tanıştıkları kahveyi yanlarında götürmesiyle kahve Venedik’e oradan da tüm Avrupa’ya ve dünyaya yayılmış oldu.
Kahve içmek ya da içmemek? İşte bütün mesele bu….
Bugün uzmanlar kahvenin yararlarını saymaya devam etse de her gün kahve içmek için sayısız sebebimiz var. Bu sebeplerin ne olduğunu merak ederseniz, sizler için derlediğimiz “Her gün kahve içmek için 15 neden” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kahve sadece bir içecek değil aynı zamanda koyu sohbetlerin edildiği sosyal atmosfer sunan bir araçtır. Tarihte keyif verdiği için haram olduğu, isyanlara davetiye çıkardığı gibi gerekçeler ile gerek Papa gerek İslam âlimleri tarafından birçok defa yasaklarla, vergi yükleriyle karşılaşmasına rağmen insanlar kahveden hiçbir zaman vazgeçmedi. Hatta toplumlar kendi ülkelerine ve damak zevklerine göre farklı kahve demleme stilleri geliştirdi. Günümüzde kendini kahveye adamış profesyoneller ve damağını geliştirerek kahveden aldığı keyfi arttırmak isteyen kişi sayısı da her geçen gün artmaktadır.
Her ne kadar kahvenin yolu özünde meyve yetiştirme, kavurma ve demleme sanatından geçse de tüm kahve sevenler bilir ki kahvede her zaman çok daha fazlası vardır.
Eğer siz de farklı kahvelerde bulunan aromaları keşfetmek, her aromanın ait olduğu koku grubunu, o aromaların özelliklerini ve dünya kahvelerinden hangilerinde var olduğunu öğrenmek ve kahvenin tarihi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, kahve severler için tasarlanmış Le Nez du Café 36 / Revelation Kahve Seti tam size göre.