Editions Jean Lenoir

İyi Bir Kırmızı Şarap Nasıl Seçilir?

kırmızı şarap nasıl seçilir

İyi Bir Kırmızı Şarap Nasıl Seçilir?

 

Şarap uzmanı değilseniz, hangi kırmızı şarabı içeceğinizi seçmek her zaman kolay değildir. Zevkinize, bütçenize ve tadını çıkarmak istediğiniz yemeklere bağlı olarak kırmızı şarap seçimi farklılık gösterecektir. Bu makalemizde kırmızı şarap nasıl seçilir sizlere incelikleri ile açıklayacağız.

Dışarıdan bakıldığında son derece karmaşık görünen kırmızı şarap, zamanın zorluklarına dayanır ve gün geçtikçe daha da lezzetlenir. Eğer şarap konusunda donanımlı değilseniz farklı türdeki sayısız şarap arasında kaybolmanız oldukça kolaydır. Günümüzde internet şarap seçimini son derece kolaylaştırsa da işinizi şansa bırakmamanız için bu yazımızda size en iyi şarabı seçmenizi sağlayacak farklı öneriler sunacağız.

Kırmızı şarabın farklı stilleri nelerdir?

Öncelikle, kırmızı şarabın dört ana stili olduğunu bilmelisiniz. Ancak bu stiller, şarap türüyle karıştırılmamalıdır. Şarap türü hakkında konuştuğumuzda renginden (beyaz, kırmızı, roze …) bahsediyoruz, oysa şarap stili, şarabın profiline ve karakterine atıfta bulunur. Dünyanın neresinde olursanız olun, asla birbirinin tıpatıp aynısı iki şarap bulamazsınız, en fazla birbirine benzeyen şaraplar bulabilirsiniz. Üretildiği bölgeye, şarabı yapan kişinin çalışmasına ve hatta yapıldığı yıla göre bile şaraplar arasında her zaman farklılıklar olacaktır. Öte yandan, şarapları birkaç kategoriye veya ailelere ayırmak mümkündür. Şaraplar profillerine göre gruplandırılır ve buna “şarap stili” denir. Damak tadınıza ve beklentilerinize bağlı olarak belirli kırmızı şarap türleri size bazılarından daha iyi uyacaktır.

Kırmızı şaraplarda bulunabilecek 4 şarap türü; hafif ve meyveli kırmızı şaraplar, dolgun meyveli kırmızı şaraplar, karmaşık ve güçlü aromalı kırmızı şaraplar, karmaşık ve baharatlı (aromatik) kırmızı şaraplar. Peki iyi bir kırmızı şarap nasıl seçilir, bunu öğrenmeden önce şarap türlerini tanıyalım:

Hafif ve meyveli kırmızı şaraplar

Çok karmaşık olmayan görece basit şaraplardır. Aromatik paletleri çok geniş değildir, ancak tatları oldukça hoştur ve belirgin bir meyveli tada sahiptirler. Ayrıca diğer şaraplara göre daha hafif bir türdür. Bu şarapların içeriğinde akışkan ve içmeyi kolaylaştıran maddeler vardır. Hatta bu şaraplara genellikle “keyif şarapları” da denir. Çok az tanenleri vardır, bu yüzden damakta çok kalıcı olmazlar. Ayrıca, hafif ve meyveli kırmızı şaraplar sahip oldukları asidite sayesinde tazelik hissi verir ve içtiğinizde susuzluğunuzu giderir. Bu şaraplar üretildikten sonraki 2-3 yıl içerisinde içilmelidir. Yıllandırma potansiyeli yoktur ve bu nedenle hemen içilmeleri tavsiye edilir. Servis edilmeden önce 12 ila 14 derece arasında soğutulmaları tavsiye edilir.

Dolgun meyveli kırmızı şaraplar

Bir önceki türde olduğu gibi, dolgun meyveli kırmızı şaraplar çok karmaşık olmayıp meyveye dayalı aromatik bir profile sahiptir. Bu şaraplar da hafif meyveli şaraplar gibi basit yapılı şaraplardır. Ancak, bu şaraplar hafif meyveli şaraplara göre daha doygun bir tada sahiptir. Bu nedenle ağızda bıraktığı his, hafif ve meyveli şaraplardan daha kalıcıdır. Aynı zamanda, hafif şaraplara göre daha az olsa da yine iyi derecede asitliğe sahiptirler. Daha yumuşak tanenleri vardır. Nispeten zengin aromaları nedeniyle, ideal servis sıcaklığı 15 ila 17 derece civarındadır ve genellikle 2 yıl içinde tüketilmelidir. İyi bir kırmızı şarap nasıl seçilir?

Karmaşık, güçlü aromalı kırmızı şaraplar

Adından da anlaşılacağı gibi bu tür şaraplar karmaşıktırlar. Yani yukarıda bahsettiğimiz ilk iki stile göre çok daha geniş bir aromatik palete sahiptirler. Bu şaraplarda daha fazla ve daha çeşitli aromalar (meyveli, çiçeksi …) bulunur. Genellikle meşe fıçılarda olgunlaştırıldıklarından, bu fıçılardan şaraba geçen baharatlı notalara da rastlanır. Şarap olgunlaştıkça mantar gibi çalılıkların aromaları da bulunabilir. Yukarıda bahsettiğimiz iki stilin aksine, bu tür şarapların daha ayrıntılı ve karmaşık olduklarını söyleyebiliriz.

Bu şarapların bir diğer temel özelliği ise “dolgun” olmalarıdır. Burada kullanılan dolgun terimi şarabın içinde mevcut olan alkol içeriği ve tanen açısından daha yoğun olduğu anlamına gelir. Alkol sayesinde şaraba çok fazla madde eklenir ve tanenler de “şarabın yapısı” dediğimiz şeyi oluşturur. Bu şaraplar, karmaşıklıkları ve güçleri sayesinde, önceki iki stile göre çok daha uzun süre yıllandırılabilir. Bu durum elbette şaraba göre değişebilir, ancak genellikle üretildikten 3 yıl sonra tüketilir. İçmek için ideal sıcaklık ise 15 ila 17 derece arasındadır.

Karmaşık ve baharatlı (aromatik) kırmızı şaraplar

Bir önceki kategoride olduğu gibi, bu tür şaraplar da güzel aromalara sahip karmaşık şaraplardır: fıçıda yıllandırılanlar meyvemsi, çiçeksi ve baharatlı aromalara sahiptir. Karmaşık ve güçlü aromalı şaraplarla arasındaki fark daha çok baharatlı (aromatik) taraftadır. Bu şarapların üretildikleri bölgelerin karakteristiklerine sahip oldukları anlamına gelir. Bazı şaraplarda oldukça zarif bir ustalıkla görülür; tıpkı Grand Crus of Burgundy şaraplarında olduğu gibi. Diğer şaraplar ise daha çok tanenli olanlardır. Her iki durumda da, ister daha zarif ister tanenli olsun, bu tarz şaraplar karmaşık, güçlü aromalı kırmızı şarapların gücüne sahip değildir. Bu farklılık daha çok alkol içeriği açısından belirgindir. Bu şarapların çok iyi yıllanma potansiyeli vardır. Bu nedenle en az 5 yıl, yıllandırılmaları önerilir ve 16 ile 17 derece arasında servis edilir.

İyi kırmızı şarap nasıl seçilir?

Kırmızı şarap tadımına yeni başlayan biriyseniz ve çok fazla risk almak da istemiyorsanız, hafif meyveli ve/veya dolgun meyveli kırmızı şaraplar muhtemelen size daha uygun olacaktır. Bunlar oldukça basit ve daha kolay ulaşılabilir, çabuk tüketilmesi amaçlanan şaraplardır.

Karmaşık ve güçlü aromalı veya karmaşık ve baharatlı (aromatik) şaraplara gelince onların daha ayrıntılı, daha kaliteli ve bu nedenle ilk iki kategoriden daha pahalı olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca çok iyi bir yıllanma potansiyeline sahiptirler. Bununla birlikte, hızlı tüketime yönelik bazı şaraplar, yıllanma potansiyeli iyi olan şaraplar kadar lezzetli de olabilir ve bu şaraplar genellikle daha cazip fiyatlıdırlar.

Ayrıca şarap seçimi için dikkat edilecek bir diğer nokta yiyecek ve şarap eşleşmesidir. Örneğin, kırmızı şaraplar kırmızı etler ve güçlü peynirlerle son derece uyumludur. Balık veya beyaz et tüketeceğiniz zamanlarda ise, beyaz şarap muhtemelen daha uygun olacaktır.

İyi bir şarap seçerken, büyük ve önemli markaları tercih etmeye daha yatkın oluruz. Elbette, kendini kanıtlamış efsanevi bir şarabı seçerseniz, hayal kırıklığına uğramanız pek olası değildir. Ancak, daha az bilinen markalara göre daha pahalıdırlar ve şarap tadımı konusunda yeniyseniz, bu en iyi seçenek olmayabilir. Şarabın ruhu aslında biraz da keşifle ilgilidir! Bu yüzden pek bilinmeyen ama size ilham veren şarapları tatmaktan çekinmeyin. Yavaş yavaş üst segmentlere geçmeden önce, daha erişilebilir şaraplarla başlayabilirsiniz.

Şarap ve yiyecek eşleştirmeleri hakkında daha fazla bilgi almak için blogumuzu ziyaret etmeyi unutmayın!