Editions Jean Lenoir

Koku Kaybı Nedir?

koku kaybi

Koku Kaybı Nedir?

Bir an için koku kaybı yaşadığınızı ve fırından yeni çıkmış bir ekmeğin, çiçek açmış güllerin kokusunu ve diğer kokuları alamadığınızı düşünün. Çoğu zaman hafife alsak da aslında tüm bu kokular hayatımızı oldukça zenginleştirir. Ancak koku alma duyusu kaybolduğunda (Anosmi) veya tehlikeye girdiğinde sadece yaşamdan alınan keyif değil, aynı zamanda sağlığımız ve güvenliğimiz de etkilenir. Koku alma duyumuz iştahımızın açılmasına sebep olduğu gibi, tehlikeleri önlemek ve etrafımızdaki toksinleri anlayabilmek için bir uyarı sistemi görevi de görür.

Anosmi (koku kaybı) nedir?

Anosmi, kokunun kısmen veya tamamen kaybolması halidir. Anosmi geçici veya kalıcı bir durum olabilir. Burnumuzdaki mukus zarları tahriş olduğunda veya tıkandığında, örneğin şiddetli bir soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu geçirdiğimizde koku alma duyumuzu kısmen veya tamamen kaybedebiliriz.

Koku alma duyusu genel sağlık ve beslenme için önemlidir, çünkü azalan duyular özellikle yaşlılarda iştahsızlığa ve yetersiz beslenmeye yol açabilir. Değişen koku alma duyusu sağlıkla ilgili başka sorunlara da yol açabilir. Anosmisi olan kişiler, bozulmaya işaret eden kokuları algılayamadıkları için yanlışlıkla ekşimiş veya kokuşmuş gıdaları tüketebilirler. Anosmisi olan kişiler zehirli, kirli veya duman dolu havayı soluduklarının da farkında olmayabilirler.

Nadiren de olsa bazı insanlar koku alma duyusu olmadan doğarlar ki bu durum konjenital anosmi olarak adlandırılır. Bu durum ya kalıtsal bir genetik bozukluk ya da doğumdan önce koku alma sisteminin (vücudun koku alma duyu sistemi) anormal gelişimi söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Ne yazık ki konjenital anosminin tedavisi yoktur.

Koku kaybının en yaygın sebepleri arasında sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonu ve kafa travmaları yer almaktadır.

Anosminin (Koku kaybı) nedenleri nedir?

En yaygın koku kaybı nedenleri şu şekildedir:

– Soğuk algınlığı

– Grip

– Alerji

– Sinüs enfeksiyonları

– Covid-19

– Beyin sarsıntısı veya kafa travması

– Genetik – Kimyasal kokulara maruz kalma

– Sigara Anosminin başka nedenleri de vardır. Burun geçiş yolları bir şekilde tıkandığında, koku alma yeteneği etkilenebilir. Örneğin:

– Tümörler

– Nazal polipler

– Burun deformitesi

Buna ek olarak, burun kanalları ile beyin arasında mesajlar gönderen koku alma yolları, yaş ve bazı ilaçlar nedeniyle bozulabilir. Ayrıca, bazı tıbbi durumlar koku alma duyusunu köreltebilir veya azaltabilir. Bunlar şu şekildedir:

– Alzheimer hastalığı

– Beyin anevrizması

– Kanser

– Diyabet

– Beyin ameliyatı

– Yetersiz beslenme

– Parkinson hastalığı

– Travmatik beyin hasarı

 

[saswp_tiny_multiple_faq headline-0=”h2″ question-0=”Anosminin nedenleri nedir?” answer-0=”En yaygın koku kaybı nedenleri şu şekildedir: – Soğuk algınlığı – Grip – Alerji – Sinüs enfeksiyonları – Covid-19 – Beyin sarsıntısı veya kafa travması – Genetik – Kimyasal kokulara maruz kalma – Sigara Anosminin başka nedenleri de vardır. Burun geçiş yolları bir şekilde tıkandığında, koku alma yeteneği etkilenebilir. Örneğin: – Tümörler – Nazal polipler – Burun deformitesi Buna ek olarak, burun kanalları ile beyin arasında mesajlar gönderen koku alma yolları, yaş ve bazı ilaçlar nedeniyle bozulabilir. Ayrıca, bazı tıbbi durumlar koku alma duyusunu köreltebilir veya azaltabilir. Bunlar şu şekildedir: – Alzheimer hastalığı – Beyin anevrizması – Kanser – Diyabet – Beyin ameliyatı – Yetersiz beslenme – Parkinson hastalığı – Travmatik beyin hasarı” image-0=”” count=”1″ html=”true”]

Anosminin tedavileri nelerdir?

Doktorunuz koku alma bozukluğunuzun nedenini belirlemek için sizi muayene edecektir. Anosmi çok sayıda durumdan kaynaklanabileceğinden, doktorunuz öncelikle soruna neden olduğu düşünülen birincil durumu ele alacaktır.

Örneğin, alerjik sinüzitiniz varsa, bunun tedavisi koku alma duyusunun geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Burun tümörleri, burun polipleri veya burun deformiteleri ameliyat gerektiriyorsa, bu ilk adım olabilir. Diğer durumlarda anosmi, Alzheimer veya Parkinson gibi bir hastalığın erken belirtisi olabilir.

Ancak, bazen koku alma bozukluğunun nedeninin kesin olarak belirlenemeyeceğini bilmek önemlidir. Ve bazen anosmi tedavi edilemez.

Tedavisi olan koku kaybının çoğu burun tıkanıklıkları sebebiyle oluşanlardır. Koku kaybının temel nedeni koku bölgesine olan hava akımının azalmasından kaynaklanmaktadır. İlaç tedavisinde burun içi kortizonlu spreyler, antibiyotikler ve antialerjikler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra vitamin ve mineraller de tedavi için denenmiştir.

Koku kaybı tedavisi şunları içerebilir:

– Koku alamamaya neden olan ilaçların bırakılması veya değiştirilmesi

– Koku alamamaya neden olan tıbbi sorunun düzeltilmesi

– Hastalıklı dişlerin onarımı

– Sigarayı bırakmak

– Koku alma problemine yol açabilecek tıkanıklıkların cerrahi olarak temizlenmesi

– Psikolojik destek

Üst solunum yolu enfeksiyonu, 1 ila 3 günde düzelmeyebilir ve koku kaybının bir kısmı 3 ila 6 ay arasında geri kazanılabilir. Ancak kendiliğinden düzelmeyen ve genetik olanlar için özel bir tedavi yöntemi yoktur.

Koku Kaybı Eğitimleri:

Koku eğitimi, düzenli bir şekilde limon, gül, karanfil, okaliptüs, nane, tarçın ya da taze sarımsağın koklanmasıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sayede beyinde bulunan koku merkezinin tekrar aktif hale gelmesi hedeflenir. Günde 2 defa 10 dakikalık sürelerle uygulanır ve 3-6 aylık sürelerle devam eder. Bu yöntem doktor kontrolünde evde de uygulanabilmektedir. Editions Jean Lenoir tarafından uzun araştırmalar sonucunda geliştirilen şarap, viski ve kahve koku-aroma setleri bu tür durumlarda da kullanılabilecek ideal araçlardır. Detaylı olarak incelemek için mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.