Editions Jean Lenoir

Şarap Aromaları Nereden Geliyor?

şarap aromaları

Şarap Aromaları Nereden Geliyor?

Bir kadeh şarapta yüzlerce farklı aroma bileşikleri vardır. Şarap aromaları sayesinde her yudumda farklı bir tat yakalayabilirsiniz. Şarap aromalarına bu yazımızda biraz daha yakından bakmaya ve şarapta bulunan bu aromaların aslında nereden geldiğini öğrenmeye ne dersiniz?

Şarap tadımı esnasında, her seferinden farklı aromaları keşfettiğimiz için bir şarabı tarif ederken birbirinden farklı yorumlarla karşılaşırız. Siz kadehte ahududu aromasını hissederken bir başkası aynı kadehte böğürtlen, çilek veya kiraz aromalarından bahsediyor olabilir. Bu durum birilerinin yanıldığının bir göstergesi değildir. Aslında her ikiniz de kadehteki aynı “kırmızı meyve” aromalarını ifade ediyor olabilirsiniz. Tadımın bireysel bir yolculuk olduğu düşünüldüğünde, keşfettiğiniz ilk aroma faklı olabilir ya da sadece deneyimlerinizi ifade etmek için farklı kelimeler seçmiş olabilirsiniz.

Şarap aromalarını 3 kategori altında toplayabiliriz;

  • Birincil aromalar

Üzüm kökenli aromalardır. Bu aromalar şarap yapılacak üzümün cinsinden ve yetiştiği iklimden gelir. Daha da genelleştirmek istersek, şaraptaki meyve aromaları birincil aromalardır diyebiliriz.

  • İkincil aromalar

Fermantasyon aşamasında oluşan aromalardır. Bu aromalar, fermantasyon işleminden (mayalardan) gelir. Örneğin, “ekmeksi” veya “mayalı” olarak tanımlanan “ekşi hamur” kokusu, ayrıca bira veya peynir gibi kokular bu kategoride değerlendirilebilir. Yaygın olarak rastlanan bir diğer ikincil aroma ise malolaktik fermantasyondan gelen yoğurt veya ekşi krema aromasıdır.

  • Üçüncül aromalar

Yıllandırma süresince gelişen aromalardır. Bunun en yaygın örneği, meşede yıllandırılmış şaraplarla ilişkilendirilen “vanilya” aromasıdır. Üçüncül aromalara diğer bir örnek ise yıllandırılmış şampanyada bulunan ceviz aromalarıdır. Teorik olarak ifade edecek olursak, genç şaraptaki birincil ve ikincil aromalar zamanla gelişir ve daha kuru ve konsantre hale gelerek üçüncül aromaları oluşturur.

Şarap aromaları, bir şaraba dair neredeyse her şeyi ele verir; üzüm çeşidinden, şarabın nereden geldiği veya kaç yıllık olduğu eğitimli bir burun ve damak tarafından kolayca ayırt edebilir.

Tadım becerilerinizi daha hızlı geliştirmek için aynı ortamda farklı şarapların karşılaştırıldığı mini tadım etkinlikleri düzenleyerek işe başlayabilirsiniz.  Aynı ortamda farklı şarapları karşılaştırmak, damak tadınızı daha hızlı geliştirmenize yardımcı olur ve ayrıca şarap aromalarını daha kolay ayırt edebilmenizi sağlayacak bir çeşit egzersizdir. Tadım esnasında daima genel tatlardan daha spesifik olanlara, yani “siyah meyveler” den, daha spesifik olan “koyu erik, çilek veya böğürtlene” doğru düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

Tadım becerilerinizi daha hızlı geliştirebileceğiniz bir başka alternatif etkinlik ise aroma setleri ile yapacağınız alıştırmalardır. Böyle bir etkinliği tek başınıza yapabileceğiniz gibi birkaç arkadaşınızı toplayarak birbirinden farklı şarap aromalarını aynı ortamda keşfetmek oldukça keyifli bir etkinlik olacaktır.

İster şarap tadımı alanında acemi olun ister profesyonel, koku hafızanızı ve aroma bilginizi sürekli geliştirerek şaraptan alacağınız zevki arttırmanız ve deneyimlerinizi rahatlıkla aktarabiliyor olmanız mümkün. Kendinizi bu alanda geliştirmek isterseniz Éditions Jean Lenoir Le Nez du Vin ile Koku Duyusu nasıl geliştirilir?  adlı yazımızı da okumanızı öneririz. Ayrıca burnunuzu eğitmek isterseniz 6’lı, 12’li, 24’lü ve 54’lü Le Nez du Vin şarap aroma setlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bugün hala keşfedilmeyi bekleyen binlerce şişe ve kadehte sizleri bekleyen yüzlerce aroma var!