Editions Jean Lenoir

Şarap Tadımı Püf Noktaları

şarap tadımı

Şarap Tadımı Püf Noktaları

Şarap tadımı pek çok insan tarafından sadece kadehten burnunuza gelen kokuları algılamak ve damağınızda bıraktığı aromaları tanımlamaktan ibaret gibi görülebilir. Bölgelerine göre farklı şaraplar tanımak sizi zamanla şarap kültürünün uçsuz bucaksız dünyasına götürür. Aynı zamanda aromalar arasında gezinirken oldukça keyifli deneyimler yaşatır. Farklı şaraplar tanımak, zamanla aradaki farkları görmenize, aslında hangi bölgeden hangi üzüm çeşidi ile üretilmiş şarapların sizi daha çok heyecanlandırdığını anlamanıza da yardımcı olur. Böylelikle, başlarda oldukça karmaşık gibi görünün şarap tadımları sizi daha çok kadeh tanıma yolunda oldukça motive eder.

Şarap tadımı, kadehteki şarabın rengine, kokusuna, tadına bakarak şarabın hikâyesi hakkında ipuçları toplamaya çalıştığınız bir oyun gibidir. Aynı zamanda farklı şaraplar ve kültürler hakkında yeni şeyler öğrenmekten keyif alacağınız bir aktivitedir. Tabi her oyunda olduğu gibi bu oyunun da bazı temel kuralları vardır. Bir oyun kurallarıyla zevkli olduğu düşünüldüğünde bu temel kuralları bilerek şarap tadım etkinliğine katılmak daha eğlenceli bir ortam sunar.

Bu yazımızda şarap tadımı etkinliklerinde size fayda sağlayacağını düşündüğümüz temel ipuçlarını derledik.

  • Her şeyden önce şarap tadımı sırasında aromaları tanımlamaya başlamadan önce muhakkak damağınızın temiz ve olmasına dikkat edin. Su, sade kraker veya biraz ekmek ile tadım aralarında damağınızı nötrleyebilirsiniz.
  • Tadım öncesinde peynir gibi yoğun yağlı ve aromalı yiyeceklerden kaçının çünkü peynirdeki yağ tabakası dilinizin üzerindeki tat alma tomurcuklarının üzerini kaplayacağından bazı tatları algılamanızı engeller. Bu nedenle şarap tadımı öncesinde peynirden kaçınmak gerekir. Ancak tadım esnasında peynir ve şarap ikilisi oldukça uyumlu bir ikilidir. Şaraptan önce biraz peynir yediyseniz, tat alma tomurcuklarını yeniden açmak için bir dilim elma yiyebilirsiniz.
  • Şarap tadımı esnasında, şarap çeşitleri arasındaki geçiş de oldukça önemlidir. Hafif gövdeli şaraplardan tam gövdeli şaraplara, genç şaraplardan yıllanmış şaraplara, sek şaraplardan tatlı şaraplara doğru sıra takip ederek tadım yapılmalıdır. Kör tadım yapıyorsanız, her şişeyi bu sıraya göre numaralandırdığınızdan emin olun.
  • Servis sıcaklığı ise dikkat edilmesi gereken bir başka önemli noktadır çünkü sıcaklık şarap tadını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Şarap çok soğuk servis edildiğinde farklı nüansların algılanması zorlanır, sıcak servis edildiğinde ise alkol tadı aromaların önüne geçer. Köpüklü şarapların soğuk servis edilmesi gerekir. Yıllanmış kırmızı şaraplar genellikle 16-18, genç kırmızı şaraplar 12-16 yıllanmış beyazlar 8-10, genç beyazlar 6-8oC ideal servis sıcaklığı olarak kabul edilir.
  • Yıllanmış şarapları tadımdan önce havalandırmayı unutmayın. Her şarap için havalandırma zorunluluğu yoktur. Genellikle yıllandırılmış şarapların havalandırılması gerekir. Havalandırmanın amacı aroma yoğunluğunu şarap içinde dengelemek ve böylece tadım etkinliğini artırmaktır.
  • Koku duyusu tadımcılar için oldukça önemlidir. Tadım öncesinde koku hafızanızı geliştirmek için koku setleriyle alıştırmalar yapın. Le Nez du Vin seti, burnunuzu eğitmek isteyenler için benzersiz bir set. Özel olarak tasarlanmış ve numaralandırılmış koku şişeleriyle birlikte size rehber olacak bir de detaylı kitap bulunuyor. Bu set ile düzenli alıştırmalar yaparak koku duyunuzu günden güne geliştirebilirsiniz.
  • Bu temel püf noktaları öğrendiğimize göre artık bir şarap tadımı için hazır sayılırız. Tadıma ilk olarak şarabın rengini inceleyerek başlayın. Rengi tanımlamaya çalışın; açık sarı mı, altın rengi mi, yakut kırmızısı mı, turunculuk veya morumsu rengi var mı? Bu renkler size şaraptaki yıllanma, aroma yoğunluğu, oksitlenme durumu gibi konularda ön fikir verecektir. Daha sonra tadıma geçmeden önce kadehinizi koklayın. Kokuları tanımlamaya çalışın. Renge ve kokulara karar verdikten sonra da tadıma geçin.  Şarabınızdan ilk yudumu alın ama hemen yutmayın. Acılık, ekşilik, tatlılık olup olmadığına bakın. Sonrasında hangi aromaları algıladığınızı tanımlamaya çalışın.  Herhangi bir meyvemsi, çiçeksi veya baharat kokuları alabiliyor musunuz veya isli, karamel, bal gibi daha sıra dışı tatlar tanımlayabilir misiniz?

Şarap her şeyden önce keşfedilmeyi bekleyen bir deniz gibidir. Her damlasında sizi şaşırtabilecek sürprizlerle dolu bir dünyayı içerisinde barındırır. Bu dünyayı keşfetmek isteyenler için tek ihtiyaç zaman denebilir. Zamanla, karşılaştığınız her yeni terimi ve kokuyu tanımlayabilecek ve böylece tat alma deneyiminizi en üst seviyeye taşımış olacaksınız. Başlarda karşılaştığınız bazı temel kokuları algılamak oldukça kolayken daha spesifik olanları tanımlayabilmek biraz daha uzmanlık gerektirebilir ya da size başlarda güç gelebilir. Aromaları tanımlamada sıkıntı yaşadığınızı düşünüyorsanız, aromaları ve koku duyunuzu geliştirmek için Éditions Jean Lenoir’ın, 40 senelik emek ile geliştirdiği ve şu an sadece şarap ile sınırlı kalmayıp, kahve ve viski için de farklı setler tasarlayarak koku duyusunu geliştirmek isteyen herkese yardımcı oluyor. Le Nez du Vin setleri dünya çapında birçok dilde hazırlanmış ve aromatik gruplar halinde düzenlenmiş farklı setlerden oluşmaktadır. İster amatör ister profesyonel olun bu setlere göz atmak için mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. Şarap tadımı alanında ilginizi çekebilecek diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Burcu Darıcı